BİLGİSAYAR & YAZILIM & TASARIM & WEB
Bilgisayar & Yazılım & Tasarım & Web
Kimi kaynaklar bildiğimiz abaküs`ü ilk bilgisayar olarak tanımlıyor, çünkü bilgisayarların temel amacı hesaplama ve abaküste bu işe yarıyor. Buna dayanılarakta bilgisayarın geçmişi yaklaşık 2000 yıl öncesine gidiyor. Blaise Pascal tarafından 1642 yılında yapılan hesap makinesi sadece kaba tuşlarıyla toplama ve çıkartma yapabiliyordu, sayısal çalışan mekanik aksamlı cihaz olarak tanımlanıyordu, günümüz bilgisayarlarında kullanılan sayısal anlamdan oldukça uzaktaydı. 1671 yılında Gootfreid Wihelm von Leibniz tarafından geliştirilen hesap makinası dört işlem yapabiliyordu. Pascal ve Leibniz tarafından yapılan bu cihazlar oldukça yaygın kullanım alanı bulmuşlardır.

1870 yılında ise Charles Xavier Thomes tarafından yapılan hesap makinası ticari anlamda kullanım alanı bulmuştur. Thomes uzun araştırmalar ve denemeler sonucunda 1823 yılında buharla çalışan otomatik hesap makinasını yapmıştır. 1890 yılına gelindiğinde ise Hermann Hollerith tarafından delikli kart sistemiyle giriş yapılan daha hızlı ve hatasız çalışan bilgisayar yapılmış ve zamanında büyük ilerleme olarak kabul edilmiştir. Bu alanda en büyük gelişme ise 1937 de Howard Hathaway Aiken den gelmiştir. Mark 1 adını verdiği bilgisayarı delikli kart sistemiyle çalışmasına karsın yarı elektronik devrelere sahipti. Logaritma ve Trigonometri gibi hesaplamalarıda yapabiliyordu.Yavaş çalışıyordu fakat tam otomatik çalışıyordu ve uzun işlemleri yapabilmesi ona avantaj sağlıyordu.

Çağdaş bilgisayar 4 dönemde inceleniyor. 1950-1958 Lambalı teknolojiye dayalı Eniac benzeri çok büyük cihazlar. 1958-1964 Transistörlü bilgisayarlar. 1965-1971 Transistör yerine tüm devre kullanımının başladığı dönem. Bu dönem bilgisayarları birbirleriyle iletişim kurabiliyorlardı.
1972-günümüz halen kullanmakta olduğumuz bilgisayarlar.

 
(ENİAC)

Eniac 1945 yılında J.Presper Eckert ve John W. Mauchly ekibiyle yapıldı. Tasarım amacı ikinci dünya savaşında ordunun daha gelişmiş bilgisayarlara ihtiyaç duyması. Eniac ın en büyük özelliği günümüz bilgisayarlarının atası sayılabilecek elektron tüpleri ve RAM bellek kullanılmış olmasıdır. Eniac tasarlanmış programları çalıştırabiliyordu, 167m2 alan kaplıyor ve saatte 187 kw elektrik kullanıyordu, 30 ton ağırlığa sahipti. Eniac`ın ardından DEVAC yapılmış ve daha kısa ömürlü olmuştur. 1952 yılına gelindiğinde ise ticari anlamda satışa sunulan ilk bilgisayar olan UNİVAC yapılmıştır.

 
(UNİVAC)

1960 yılından sonra ise transistörler elektron tüplerinin yerini almış sonrasında da çok sayıda transistörün birleşimi olarak tarif edilen entegre devreler kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde adını daha fazla duyabildiğimiz mikrocipler ise çok sayıda entegre devrenin birleştirilip küçültülmüş halidir.

Ülkemizde ilk bilgisayar Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından kullanılmıştır. Yol yapımı için gerekli hesaplamaların daha hızlı yapılabilmesi adına 1960  yılında IBM-650 veri işleme makinesi (Data Processing Machine) adlı bilgisayar 12 yıl süreyle kullanılmıştır. Electronik veri işleme kapasitesi olan elektrikle çalışan 167 m2 yer kaplayan 30 tonluk ağırlığa sahip cihaz  ENİACTAN 15 yıl sonra gelmiştir. İkinci bilgisayar İstanbul Teknik Üniverditesi Taşkışla binasına geldi, IBM-1620. Üçüncü bilgisayar Orta Doğu Teknik Üniversitesine, dördüncü bilgisayar ise Devlet Planlama teşkilatına geldi.


(Karayolları Genel Müdürlüğünde hizmet veren IBM-650`nin bir benzeri)

İnternet esası birden fazla bilgisayarın kendilerinde bulunan bilgileri diğer bilgisayarlarla paylaşması, bilgisayarların birbirleriyle konuşması yada haberleşmesi olarakta tanımlanmış ilk olarak 1965 yılında Amerikada ortaya çıkmıştır. Amerikada bulunan çeşitli üniversitelerdeki 4 merkez arasında bağlantı 1969 yılında sağlanmış Amerikan Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulan sisteme ARPANET ismi verilmiştir. Daha sonra kurulan bir çok merkez gene ARPANET`e bağlanmıştır. İlk e-mail iletişimi ARPANET dahilinde 1972 yılında kullanılmaya başlanmıştır. İnternet ağının ana halkası 1983 yılında ARPANET içinde kullanılır ve 1984 yılında Amerikan Savunma Bakanlığı ARPANET`ten ayrılır kendi askeri sistemi olan MİLİTARY NET`İ kurar. 1986 yılına gelindiğinde ağ Amerikadaki birçok merkezle bağlantıdadır ve özel şirketlerin işletmesi olur.
1969 yılında ortaya çıkan bu ağ 1995 yılında tüm dünyada kullanılmaya başlamıştır.

Ülkemizde internet ODTÜ de Nisan 1993 te kullanılmaya başlanmıştır. 1994 te Ege Üniversitesi, 1995 yılında Bilkent Üniversitesi, 1996 yılında Boğaiçi Üniversitesi ve İTÜ de sisteme dahil olmuştur. Türkiyede internet alt yapısı 1999 yılında oluşturulmuş, birçok ilgili akademik kuruluş ve birimler 2000`li yıllardan başından itibaren  bu omurga üzerinden iletişime geçmiştir.

ustayeri.com ile tarihin sayfalarını araladık bilgisayar ve internet geçmişi hakkında bilgi edindik.                                                                                           Bilgisayar & Yazılım Tasarım & Web                                                                                      



Bilgisayar & Yazılım & Tasarım & Web yazısı, Bilgisayar,Yazılım,Tasarım ,Web kelimeleriyle etiketlenmiştir.
  • ENİAC günümüz bilgisayarlarının atası
    ENİAC günümüz bilgisayarlarının atası
  • UNİVAC ticari anlamda satışa sunulan ilk bilgisayar.
    UNİVAC ticari anlamda satışa sunulan ilk bilgisayar.
  • 1960 karayollarına gelen bilgisayarın benzeri
    1960 karayollarına gelen bilgisayarın benzeri

YORUM YAZ

      Güvenlik Kodu
Yukarı