BİLGİSAYAR BİLEŞENLERİ (PARÇALARI) NELERDİR?
Bilgisayar Bileşenleri (Parçaları) Nelerdir?

Bilgisayar Bileşenleri (Parçaları) Nelerdir?

Bu yazımızda bilgisayar bileşenlerinden (parçaları) bahsedeceğiz.
İlk olarak en önemli olan parça yani CPU (işlemci)’dan bahsedeceğiz.

1) CPU (Central Processing Unit)

Bu bileşen bilgisayarımızda buluna en önemli parçadır diyebiliriz. CPU bilgisayar dediğimiz aygıtın tam olarak beynidir. Yani yaptığımı tüm işlemleri o hesaplayıp verileri bize o verir. Yani bilgisayarımızı bu parça yönetir. Günümüzde sıradan bir bilgisayarın CPU’su bile saniyede milyarlarca işlem yapabilmektedir. Bu işlem sayısı hertz (hz) ile belirtilir (1 hz saniyede bir işlem). hz birimi olarak en çok Mhz (saniyede bir milyon işlem) ve Ghz (saniyede bir milyar işlem) kullanılır.

Pek uzatmadan diğer bileşene geçelim…

2) GPU (Graphics Processing Unit)

Bu parça daha açık tabirle ekran kartıdır. Bilgisayarımızda grafikler burada oluşturulur. Bu parça mesela oyunları oynatabilmemiz için gereklidir. Dolayısıyla kaliteli oyun oynamak için iyi ekran kartına ihtiyaç vardır. Bu bileşende bellek bulunmaktadır ( bu bellek 128mb- 256mb- 512mb- 1gb- 2gb- 4gb- 8gb şeklinde bulunabilir.). Bellek ne kadar çoksa o kadar iyi. Bir de bu belleğin paylaşımlı veya paylaşımsız olma durumu vardır. Bu konuda da paylaşımlı demek Ram ‘den (ileride anlatılacaktır.) destek alarak artırılabilir bellek demektir. Tabi ki tercihiniz paylaşımsız olsun çünkü çok daha performanslıdır.
   Diğer bileşenimiz;

3) Ram (Geçici Bellek)

Bu bileşen bilgisayarımızın geçici yani o anki hafızasıdır. O an açık olan bütün uygulamalar, siteler, videolar her şey bu belleğe yazılır. Uygulama kapatıldığında ise bu bellekten silinir. Geçici denmesinin sebebi de budur. Ayrıca bu bellekteki bilgiler bilgisayar kapandığında veya Ram’den güç kesildiğinde silinecektir. Bu bellek mekanik olmadığı için bu belleğe veri yazma hızı çık hızlıdır.
 
  Çok önemli olan bir bileşen;
  
4) Anakart

Bu bileşenimiz diğer bütün bileşenleri birleştiren, aralarındaki bağı mantıklı şekilde sağlayan önemli bir bileşendir. Bu parçalar ayrıca üzerinde yedek olarak bir işlemci taşırlar ve buna chipset denir. Chipsetler ayrıca bilgisayarın ikinci işlemcisi diye adlandırılır. Üzerinde ek olarak USB girişleri, Ethernet girişleri, ses girişleri, fare klavye girişleri (eski farelerde vardı yeni nesil fareler USB’den takılır.) ve VGA portu gibi girişler vardır.
   
Bilgisayarımızın kalıcı hafızası;

 5) HDD (Harddisk)

Bu bileşen bilgisayarımızın kalıcı hafızasıdır. Bütün bilgilerimiz, oyunlarımız, fotoğraf veya müzik gibi verilerimiz bu bileşende depolanır. Mekanik sistemlerle çalışır. Bilgisayar verilerini manyetik olarak, içerisinde dönmekte olan bir diske yazar. Bu sistemler çok sakattır. Sazan ucun diske değmesiyle bile bozulabilir. Bilgisayarın reset atmasından, aniden kapanmasından veya fişinin çekilmesinden en çok bu bileşen etkilenir.
  
Hızlı hafızamız

6) SSD (Solid State Drive)

   Bu bileşenimiz de harddisk gibi bilgisayarımızın kalıcı hafızasıdır. Ancak içindeki mekanizma mekanik olmadığı, elektronik olduğu için harddiskten çok daha hızlı veri okuyup yazma hızına sahiptir. Ayrıca mekanik olmadığından harddiskten çok daha dayanıklıdır. Ama fiyatı da harddiskten çok daha pahalıdır.
  
Güç kaynağımız;

7) PSU (Power Supply Unit)

   Direkt prizden gelen elektriği bilgisayarımıza aktaramayız. Bu bileşenimiz bilgisayarımızın gücünü ayarlar. Bu parça ayrıca gelen yüksek akımları önler ve diğer bileşenlerimizi bir nebze korur. Güç kaynaklarının modeline göre sağladığı güç miktarı değişebilir. Güç kaynağı alırken donanımımıza uygun miktarda güç veren bir güç kaynağı seçmeliyiz.
 
Disk işlemekle görevli;

8) Optik Sürücü

Bu bileşenlerin görevi CD DVD Bluray gibi optik bellekleri yazmak veya okumaktır. Bu cihaz gün geçtikçe, teknoloji geliştikçe gelişti. CD, 700mb DVD 4,7gb kapasiteye sahiptir. Ayrıca bu bileşen diskinizi yakabilir.

   Ses oluşturucu;

 9) Ses Kartı

   Bu bileşen ses girişlerinden gelen sesi işleyip ses çıkışından hoparlörlere gönderir. Bu cihaz ne kadar kaliteli olursa ses o kadar iyi girer, işlenir ve çıkar.

    Donanımın serin kalması için;

10) Overclock (Soğurucular)

   Bu bileşen bilgisayarımızın serin kalmasını dolayısıyla daha performanslı çalışmasını sağlar. Bunlar olmadan sistemimiz çok çabuk ısınız yavaş yavaş performans kaybeder ve daha da ısınırsa bilgisayarımız kapanır. Diğer bileşenlerimiz tehlikeye girer.
   Son olarak belki bileşen bile sayılmaz ama İskelet ve dış katman olan;

11) PC Kasası

Bu bileşen diğer bileşenlerimizi bir arada tutar. Daha çok tipine para verilir.
 Bu makalemizde bilgisayarımızın kasasında bulunan bileşenleri ele aldık.
 



Bilgisayar Bileşenleri (Parçaları) Nelerdir? yazısı, Bilgisayar, bilgisayar tamircisi, bilgisayar parcası kelimeleriyle etiketlenmiştir.

YORUM YAZ

      Güvenlik Kodu
Yukarı