CEP TELEFONU İÇİN TAŞINA BİLİR ŞARJ APARATI
CEP TELEFONU İÇİN TAŞINA BİLİR ŞARJ APARATI
CEP TELEFONU İÇİN TAŞINA BİLİR ŞARJ APARATI
 

Bu yazıda, Piyasada; ´´Taşınabilir Güç Kaynağı´´ adıyla satılan aletlerin basit ve düşük maliyetli bir örneğini yapacağız. 
Cep telefonları şarj olmak için 5v doğru akım kaynağı kullanırlar. Bunu, taşına bilir olarak yapmanın en basit yollarından biri kalem piller kullanmaktır. Ama kalem piller 1.5v gerilime sahip oldukları için 4 tanesini bir araya getirmek gerekir. Bu 4 pilin, pil yuvasıyla birlikte kaplayacağı alan büyük olacaktır ve cihazımız hantallaşacaktır. Bunun yerine tek parça 9v pil kullanmak daha küçük ve kullanışlı bir cihaz yapmamıza olanak verecektir. Biz de bunu yapacağız. 
Lazım olan araçlar, malzemeler ve yaklaşık fiyatları: 
Nİ MH 9v pil (Şarj edilebilir pildir. Bunun yerine herhangi bir 9v alkali pil de kullanıla bilir.), 20TL 
9v pil başlık konnektörü, 0.5TL 
LM 7805 voltaj regülatörü, 1TL 
Usb dişi jack veya telefonumuza uygun şarj aleti ucu, 
İnce kablo, elektrikçi bandı, 404 veya benzeri bir yapıştırıcı, 
Yan keski, pense, lehim takımı gibi gerekli olabilecek diğer  araç ve gereçler. 
 
Aletin son şekli hayal gücünüze göre istediğiniz biçimde ve istediğiniz materyaller kullanılarak yapılabilir. Ben burada usb çıkışlı olan kendi yaptığım örneği anlatacağım. 
İlk önce entegremizin 3 bacağını tanıyalım ve bunlara biraz uzunca kablolar lehimleyip çıkış alalım. Entegremizin(LM 7805) yazı olan ön kısmına baktığımızda en soldaki ´´input´´, ortadaki ´´gnd´´ ve en sağdaki ´´output´´ pinleridir. Bu pinlere kablo lehimlerken, kızgın lehim aletini entegre bacaklarına çok uzun süre temas ettirmemeliyiz; zarar görebilir. Lehim işleminden sonra, input noktasındaki kablonun diğer ucunu 9v pil jakının ´´+´´ kutbuna lehimliyoruz. Gnd noktasına, 9v pil jakının ´´-´´ kutbuna lehimliyoruz ve usb girişine bağlamak üzere bir tane de kablo lehimliyoruz. Daha sonra, dişi usb jakın ´´+´´ kutbuna output noktasından çıkan kabloyu lehimliyoruz. Usb dişi jakının ´´-´´ kutbuna (usbdeki gnd noktası) gnd noktasından çıkardığımız kabloyu lehimliyoruz. Böylece bağlantıları tamamlamış oluyoruz. Geriye bu devreyi korumak için bir kılıf yapmak kalıyor. Bunun için birkaç tane kalın kabloyu yan yana getirip üstlerine 404 dökelim ve katılaşmalarını sağlayalım. Daha sonra, yaptığımız devreyi de bu kabloların üzerine uygun bir şekilde oturtalım ve eğer uzun kablo varsa bu kabloları bir araya toplayıp üstlerine tekrar 404 dökelim. Bu işlem sayesinde tüm parçalar sertleşip sabitlenmiş olacaktır. En son olarak, sadece usb dişi jakın giriş kısmı ve 9v pil jakının kafası dışarda kalacak şekilde diğer tüm kısımların üstünden siyah bantla geçelim. Işte bu kadar! 9v pil ile çalışan taşınabilir şarj cihazımız artık hazır.
 
 


CEP TELEFONU İÇİN TAŞINA BİLİR ŞARJ APARATI yazısı, cep telefonu, şarj aleti, cep servis kelimeleriyle etiketlenmiştir.

YORUM YAZ

      Güvenlik Kodu
Yukarı