GRAFİK TASARIM VE REKLAMCILIĞIN MARKALAR İÇİN ÖNEMİ
Grafik Tasarım ve Reklamcılığın Markalar İçin Önemi
Grafik Tasarım ve Reklamcılığın Markalar İçin Önemi

Grafik ve tasarımın tarihi, MÖ 13.700 lerde insanların mağaralara çizmiş oldukları mağara çizimlerine ve MÖ 4. yüzyılda yazının icadıyla basım ürünlerinin (gazete, dergi, kitap, broşür, el ilanı vb.) yaygınlaşmasına kadar gider. Fakat net olarak 18. ve 19. yüzyıllarda Sanayi Devrimi’nin yaygınlaşmasıyla modern yaşama geçiş ile grafik tasarım çağı başlamıştır. Günümüzde ise grafik tasarım, genellikle bilgisayar yazılımlarıyla yapılmaktadır. Buna ek olarak günümüzde grafik tasarımın çeşitli kullanılma alanları bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı ise reklamcılık alanıdır. İşte tam da bu noktada akıllarda şu soru belirir;

 “Neden reklam yapılır?”

Markalar farkındalık yaratmak, kendilerinin ya da ürünlerinin tanıtımını yapmak, müşteri çekmek gibi sebeplerden ötürü reklama ihtiyaç duyarlar. Reklamın başarısı popülarite seviyesindeki artış, ürün satış oranlarındaki artış, müşteri artışı vb. gibi etmenlerle ölçülür ve bu değerlere göre reklamlar tasarlanır. İşte bu noktada akıllarda yeni bir soru belirir;

“Reklamlar nasıl ve hangi yollarla tasarlanır?”

Reklamlar, günümüzde reklam filmleri ya da grafik tasarım aracılığıyla yapılır. Reklam tasarımları, çağımızda, alıcıların etkilenmesi için, birçok etken kullanır. Bu etkenler; komik konuların işlenmesi, ünlü yüzlerin kullanılması, ilginç olayların yer alması vb. olarak sıralanabilir. Tüm bunlar, alıcıyı, markaların ürettiği ya da inovasyon yoluyla geliştirdiği bir ürünü almaya ikna etmek için yapılır. Başarılı bir reklam sonucunda markanın popülaritesi artar, buna bağlı olarak müşterisi artar, müşteri artışıyla da ürün satışı artar. Sonuç olarak da marka büyür. Kısacası ne türden olursa olsun herhangi bir reklam demek, reklamı yapılan marka için her zaman artış demektir.
Bunlardan yola çıkarak bir örneklendirme yapalım;

Örneğin; “A” Firmasına ait olan, “X” ürünü için herhangi bir reklam yapıldı. Reklam sayesinde;

- Firma ve ürünü bilmeyenler öğrenmiş olur. Bu popülaritenin artışı anlamına gelir.
- Alıcıların ürün hakkındaki merakları ve tereddütleri giderilmiş olur. Bu alıcıların güvenini kazanmak demektir. Buna bağlı olarak da müşteri artışı meydana gelir.
- 2. Maddeye ek olarak, müşteri artışı da doğal olarak ürünün satış oranlarını arttırır.
- İlk 3 maddenin gerçekleşmesi demek, “A” firmasının maddi ve manevi kazanç sağlaması anlamına gelir.
- Son olarak da, reklam aracılığıyla yukarıdaki sonuçları alan bir firma gelişir ve büyür.

Özetle; A firması, yapmış olduğu bu reklamla, hem popülaritesini ve müşteri sayısını arttırarak manevi kazanç elde etti, hem de ürün satışlarındaki artışla maddi kazanç sağladı ve büyüdü.

Sonuç olarak;

Grafik tasarımın en yaygın kullanıldığı alan reklamcılıktır. Dolayısıyla bir marka grafik tasarım aracılığıyla tasarlamış olduğu bir reklamdan maddi ve manevi kazanç elde eder ve sonucunda da büyür. Grafik tasarım olmadan bir markanın büyümesi ve gelişmesi söz konusu bile olamaz.
 


Grafik Tasarım ve Reklamcılığın Markalar İçin Önemi yazısı, Grafik, Tasarım ,Reklamcılık, Markalar kelimeleriyle etiketlenmiştir.

YORUMLAR

YORUM YAZ
  • Sırrı KOBALT
    11.11.2015
    Bu konu, daha açık ve net izah edilemezdi sağ olun. Başarılar.

YORUM YAZ

      Güvenlik Kodu
Yukarı